ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI (ADEP)

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP)

Değerli Araştırmacılarımız,

Araştırma üniversitelerinin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı amaçlayan “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı” ile araştırma üniversitelerinin On Birinci Kalkınma Planı’nda yer alan alanlarda yüksek katma değerli üretim yapabilmeleri için Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, uluslararası sıralamalardaki yerlerinin yükseltilmesi, yayın sayılarının artırılması ve marka değerlerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında imzalanan “Araştırma Üniversiteleri Destekleme Programı İş Birliği Protokolü” kapsamında, araştırma üniversitelerine Yükseköğretim Başkanlığı tarafından her yıl yapılan değerlendirme sonucunda ortaya çıkan performans puanları ile orantılı olarak araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere bütçe aktarılacaktır. Bu kapsamda aktarılan bütçeler ise Yükseköğretim Başkanlığı Yürütme Kurulunun 20.04.2022 tarihli kararı ile yürürlüğe giren “Araştırma Üniversiteleri Destekleme Programına İlişkin Usul ve Esaslar” hükümlerine uygun olarak bilimsel araştırma projelerinin finansmanında kullanılacaktır.

Bu kapsamda Üniversitemize aktarılan 2024 bütçesinin kullanımına yönelik “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP)” başlatılmıştır. 11. Kalkınma Planı'nda yer alan ve Üniversitemizin eşleştirildiği öncelikli alanlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir (Tablo 1).

Tablo 1. Üniversitemizin eşleştirildiği öncelikli alanlar

SOSYAL

FEN/MÜHENDİSLİK

SAĞLIK

11.KALKINMA PLANI

Din Bilimleri

Akıllı ve Yenilikçi Malzeme

Biyoteknoloji

Makine Elektrikli Teçhizat (Eklemeli İmalat, Geleneksel İmalat Teknolojileri, Makine Tasarımı ve İmalatı)

Klinik Araştırmalar (İmmünoloji, Romatoloji

Tıbbi Cihaz (Biyomedikal Ekipman Teknolojileri)

Sosyoloji

Kimya (Biyomühendislik)

Otomotiv ve Raylı Sistemler (İçten Yanmalı Motor ve Motor Aktarma Organları, Raylı Sistemler)

İlaç (İlaç Teknolojisi)

Başvuru tarihleri

Başvuru                          21 Ağustos 2023 - 27 Ekim 2023

Değerlendirme                 27 Ekim 2023 - 15 Aralık 2023

Sonuçların İlanı                15 Aralık 2023

Başvurular https://bapsis.marmara.edu.tr/ adresinde kullanımda olan Proje Süreçleri Yönetim Sistemi (BAPSİS) üzerinden Araştırma Üniversitesi Destek Programı Değerlendirme Komisyonuna iletilecek. Tüm proje önerileri hakem değerlendirmesine sunulacak, gerekli görülen projeler için proje ekibi tarafından sözlü sunum yapmaları talep edilecek ve bilimsel değerlendirme sonuçlarının yanı sıra Yükseköğretim Başkanlığı tarafından üniversitemize bu kapsamda aktarılacak bütçe imkânları da dikkate alınarak desteklenecek projeler karara bağlanacaktır.

Rektörlük

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi